Je velkou pomocí pro naši imunitu. Výživa z této rostlinné látky je pod drobnohledem vědců i proto, že dokáže pomoci s množstvím onemocnění, přes rakovinové a srdečně-cévní, tak i s nežádoucími účinky stárnutí. Její přínos je v tom, že pozitivně ovlivňuje a reguluje některé přirozené destruktivní procesy.
Kvercetin je velmi účinný bioflavonoid, je to přírodní látka rostlinného původu, tradičně žluté barvy, je známý svými protizánětlivými účinky. Má vysoké antioxidační schopnosti, najdeme ho v oblíbené zelenině a ovoci, čili chutí i chrání zároveň.
Zdravé stárnutí bez zánětů
Stárnout a nemít žádné onemocnění, bolesti, záněty, případně nedostatek určitých živin je v dnešní době spíše idylický stav. I proto je antialergický a protizánětlivý účinek kvercetinu schopnost, kterou si s přibývajícím věkem musíme cenit a podporovat. Kromě toho chrání žaludek a stimuluje naše bílé krvinky. Jejich rovnováha se věkem přirozeně oslabuje, výsledkem bývá oslabení těla pro vstup nebezpečným virem a bakteriím.
S kvercetinem v krvi vás covid obejde
Pokud máte v těle chronický zánět, trpíte poškozením cév, buněk, což může vést až ke vzniku rakoviny. Kvercetin může blokovat vznik zánětu. Proč je to právě v této době tak důležité? Zánět má totiž svůj úkol i také v novém onemocnění COVID-19. Závažná forma zánětu tzv. „cytokinová bouře“, může poškozovat plíce a další orgány a způsobit až jejich selhání. To si nikdo nepřeje.
Tyto skutečnosti proto rozjely hledání vhodných látek pro tlumení zánětu a právě celistvé rostlinné potraviny, které obsahují kvercetin jako rajčata, olivový olej, zelená listová zelenina, ořechy, citrusy či bobulovité ovoce a další polyfenoly, se řadí mezi protizánětlivé potraviny. Zbavte se ještě kouření, konzumace uzenin či slazených nápojů a můžete mít zdravý organismus i v důchodu.
Prevence proti poškození ledvin
Riziko úmrtí pacientů na COVID-19 zvyšuje i komplikace z poškození ledvin. Jejich ochrana je proto jeden z prvořadých cílů léčby. Ukázalo se, že kvercetin může být potenciálně účinný právě v prevenci jejich poškození. Vědci totiž zjistili, že kromě protizánětlivé funkce, může mít kvercetin také schopnost blokovat, některé z funkcí samotného viru.
Zakousněte se do kvercetinu
Přirozeně se nachází v široké škále zeleniny a bylin, jeho největší množství obsahují: čerstvé kapary – 234 mg/100 g, listy třezalky – 170 mg/100 g, koncentrát bezu – 108 mg/100 ml, pohanka – 90 mg/100 ml listy ředkvičky – 70 mg/100 g, čerstvý kopr – 55 mg/100 g, maďarská sladká paprika – 51 mg/100 g nebo červená cibule – 39 mg/100 g. Kromě kvercetinu obsahují i řadu dalších vitamínů a minerálních látek. I proto je důležité tyto vitamíny přicházející zimou, dostat do těla v čerstvém stavu a bio kvalitě.
Kvercetin v doplňcích výživy
Dávka kvercetinu, kterou potřebujeme k boji proti infekci virem covid, byla stanovena na 500 mg denně. Získat jej v takovém množství pouze z potravin je obtížné. Doplňky stravy s kvercetinem doporučují dávky až do 1000 mg denně. Pro jejich lepší vstřebatelnost si dopřejte stravu bohatou na zdravé sacharidy a tuky. O vyšších dávkách je třeba se poradit s lékařem, zvláště pokud trpíte onemocněním ledvin.
Kvercetinové doplňky na podporu imunity i s přidáním dalších účinných látek naleznete u ověřeného prodejce doplňků a vitamínů vegmart.cz.